Image

Strijp R: de thuisbasis van Piet Hein Eek

Ondanks dat alles was dichtgetimmerd, keek de ontwerper dwars door alles heen. “Ik zag het helemaal voor me. Het pand had zoveel kwaliteit. Een aantal jaar geleden was het een bunker, nu is het gebouw het meest transparante van Eindhoven”, vertelt hij lachend.

Acht maten te groot

Of het allemaal zo gepland was? “Totaal niet! Ik ben niet zo’n planner”, vertelt hij. “Het pand was perfect toen we het kregen, alleen zo’n acht maten te groot. Per ongeluk heeft alles het juiste formaat gekregen voor de dingen die we doen. Van ‘alles een beetje’ werd het ‘alles heel erg’: de lunchroom werd een volwaardig restaurant, de spullen op de balie werd een winkel en kunst boven de bank werd een heuse galerie.”

 

Dynamiek in de wijk

Werken in een woonomgeving en wonen in een werkomgeving was lange tijd een enorme taboe en heeft volgens Eek geleid tot saaie woonwijken en industrieterreinen. “Ik denk dat er veel valt te zeggen om deze mix juist wel te maken. Voor veel mensen in de buurt is het zelfs een reden geweest om op Strijp R te komen wonen. Omdat wij hier met ons bedrijf gevestigd zitten. Het brengt een dynamiek met zich mee die niet te vergelijken is met een normale nieuwbouwwijk.”

Binnenkort wordt Eek ook zelf een bewoner van Strijp R.

Bekijk hieronder het interview met Piet Hein Eek.

Lees hier hoe buurtbewoners Roy en Wendy, Linda en Wil het vinden om op Strijp R te wonen.