Image

Met liefde ontworpen | In gesprek met architect Pieter Bedaux

Volop groen, verrassende materialen en een parkeervrije zone. Dat is veld 4 in Strijp R. Maar wie zit er eigenlijk achter het ontwerp van de woningen? En welke ideeën had de architect? We vroegen het op de man af. “De overgang tussen binnen en buiten moet vervagen.”

“De steen die we hebben gebruikt, komt uit de oudste ringoven van Nederland. Het is een ambachtelijke steen die goed bij de lichte uitstraling van Strijp R past.” Aan het woord is Pieter Bedaux (40), eigenaar van Bedaux de Brouwer Architecten. Een bureau dat in 1937 ontkiemde in het huis van grootvader Jos – aan de Dr. Keyzerlaan in Goirle.

80 jaar later heeft dit bedrijf 30 medewerkers in dienst, talloze prijzen gewonnen en werk in binnen- en buitenland opgeleverd. “Alsof het er altijd gestaan heeft”, is een reactie die hun werk vaak oproept. Maar ook het gevoel dat een ontwerp – jaren later – alsnog modern aandoet.

 

Pieter gaat verder over zijn ontwerp in Strijp R. “We vonden het belangrijk een warme tint te gebruiken die mooi aansluit bij de groene omgeving. Om die reden is het een gelige, witte steen geworden. Licht in combinatie met subtiele kleuraccenten in keramiek.”

Op straat leven
De relatie leggen tussen wat er binnen én buiten gebeurt is heel belangrijk voor de architect uit Tilburg. “Die grens moet voor ons vervagen. Dan gaan mensen ook meer buiten leven, in plaats van alleen maar binnen.”

“Mensen gaan meer buiten leven, in plaats van alleen maar binnen”

Hoe dan in Strijp R? “Door hoge keukens aan de straatkant te plaatsen of door een klein bordesje. Zo kunnen bewoners ook de eerste meters voor het huis in beslag nemen. Verder komen er klimplanten tegen de huizen. Het zakelijke van het industriële ontwerp verzachten we met gevelgroen en hagen.”

 

Autovrije zone
Veld 4 op Strijp R is bijzonder vanwege de mooie ligging aan het Philips de Jongh park. “We hebben een groene straat gemaakt die als verbinding dient tussen Strijp R en het park. Een smalle, autovrije straat om een intieme plek te creëren waar kinderen buiten kunnen spelen. Zo kunnen bewoners echt buiten leven, zoals dat gaat in de stad.” Bijzonder is de nabijheid van al het groen. “Neem bijvoorbeeld ook de bomenlaan in de Zwaanstraat. En je loopt zo het park in.”

“De woningen zijn eigenlijk net kleine fabriekjes. We hebben er mooie, aaneengesloten straten van gemaakt en we hebben gespeeld met de hoogteverschillen.” Ook is er veel oog voor zorgvuldige detaillering en bijzonder materiaal. “De deurbellen en de huisnummers worden in een betonnen element gemaakt om maar iets te noemen. De verschillende metselverbanden zijn ook een voorbeeld dat alles met liefde en zorgvuldigheid is ontworpen.”

“Veld 4 is een pek waar kinderen rustig buiten kunnen spelen, zonder auto’s in de buurt.”

De plussen van type P
Aan de rand van veld 4 vind je de woningen van type P, een extra bijzonder plekje. “Deze woningen hebben uitzicht op het park en een tuin op het zuiden. Je kunt kiezen voor verschillende indelingen en de woningen zijn van binnen erg breed. Bij type P vind je ook eigen stalen carports.” Toch lekker: 4 slaapkamers – waarvan 1 met inloopkast-, een hobbykamer én een grote entresol!

Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen in Strijp R? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.