Image

8 woonkwaliteiten van Strijp R

Van de hechte community tot de rijke geschiedenis die Strijp R met zich meebrengt: in dit blog delen we 8 woonkwaliteiten van Strijp R. 

1. Historische grond 

Strijp R heeft een verleden. En zoals zo vaak in Eindhoven heeft dat alles met Philips te maken. Strijp R was een van de drie industrieterreinen die Philips tussen de jaren ’20 en ’50 van de vorige eeuw in Strijp ontwikkelde: Strijp S, T en R. Aan IJ en P zijn ze nooit toegekomen. Strijp R was vooral gericht op productie rondom de televisie. Decennialang was het een van de paradepaardjes van Philips. Inmiddels is Philips verhuisd naar Amsterdam en is Strijp R een van de vele plekken in Eindhoven die is herontwikkeld.

2. Oude relicten

De historie van Strijp R is nog steeds voelbaar, tastbaar en zichtbaar op Strijp R. Een aantal industriële panden is blijven staan, zoals het pand van Piet Hein Eek, maar ook het voormalige portiersgebouw en het voormalige pompgebouw. Maar wat dacht je van het oude laad- en losstation, de stukken bovenleiding, stootblokken en zelfs bomen uit de tijd van de legendarische meneer Frits Philips. Lees hier meer over de historische overblijfselen op Strijp R.

 3. De gunstige ligging

Als je ergens mag spreken van het beste van twee werelden, dan is het wel Strijp R. Met aan de ene kant de groene omgeving van Landgoed De Wielewaal en het Philips de Jonghpark en aan de andere kant een nagenoeg rechte lijn via Strijp S en het Philips Stadion naar het centrum van Eindhoven. Je fietst zo de stad in, maar met de auto zit je ook zo op de snelweg.

 

4. Piet Hein Eek

Piet Hein Eek zag al in een vroeg stadium de bijzondere kwaliteiten van Strijp R en besloot in 2010 zijn bedrijf te vestigen in een voormalig fabriekspand van Philips. De succesvolle ontwerper toverde de oude keramische werkplaats om werkplaats, showroom en restaurant waar je heerlijk kunt lunchen en dineren. Ook leuk: de jaarlijkse Dutch Design Week speelt zich recht voor je deur af. Klik hier voor een interview met Piet Hein Eek over zijn binding met Strijp R.

5. Op steenworp afstand van Strijp S

Strijp R ligt naast Strijp S, de place to be in Eindhoven. Voorheen stond het stadsdeel bekend als ‘verboden stad’ en was het terrein alleen toegankelijk voor medewerkers van Philips. Tegenwoordig bruist het van de hippe winkels en goede horecazaken. Gedeeltes van oude fabrieken zijn omgetoverd tot creatieve werkplekken. En vergeet de verschillende scholen niet (waaronder de International School of Eindhoven) en het station Strijp-S.

6. Hechte community 

Strijp R onderscheidt zich ook door het communitygevoel onder de bewoners. Er worden met regelmaat etentjes bij elkaar georganiseerd – in het kader van ‘gluren bij de buren’ – en er wordt ook contact met elkaar gehouden in Facebook-groepen. Bekijk hier de video met bewoners Esther en Patrick.

 

7. Met liefde ontworpen

Strijp R is geen standaard nieuwe wijk, zoals een vinexwijk midden in een weiland. Integendeel. Strijp R wordt gebouwd op historische grond, waar nieuwbouw wordt gemixt met oude, industriële panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Zo wordt er gebruikgemaakt van stenen in een warme tint, die mooi aansluiten bij de groene omgeving. Lees hier het interview met Pieter Bedaux, de architect van veld 4 op Strijp R. Goed om te weten: in veld 4 bieden we momenteel ons laatste aanbod aan. De woningen in de andere velden zijn allemaal verkocht.

8. Lopend naar school

Op een steenworp afstand ligt basisschool Strijp Dorp. Ideaal als je schoolgaande kinderen hebt. Zo geven bewoners Esther en Patrick aan: “We kenden eigenlijk niemand in Eindhoven, maar doordat onze dochter van 6 op de basisschool zit, kregen we vanzelf aanspraak. Binnen de kortste keren kenden we een heleboel mensen. Dankzij schoolgaande kinderen leg je gemakkelijk contacten. Onze dochter speelt ook regelmatig met kinderen uit de buurt. Dan zit ons hele huis vol kinderen, gezellig! Of ze spelen lekker buiten.”