Image

Piet Hein Eek

Een van Nederlands succesvolste ontwerpers is Piet Hein Eek. Ooit de man van de sloophouten interieurs maar inmiddels wereldwijd herkend en erkend met een divers palet aan ontwerpen en producten. Zelfs Ikea heeft een speciale Piet Hein Eek collectie. Piet Hein zag net als Amvest al in een vroeg stadium de bijzondere kwaliteiten van Strijp R en besloot er zijn bedrijf te vestigen in een voormalig Philips fabriekspand.

Het RK-complex

Dat bedrijf kwam er in één van de weinige gebouwen dat bleef staan op Strijp R: het RK-complex. Ooit de keramische werkplaats van Philips. Daar werden onderdelen voor radio’s en televisies gemaakt. Het uit de jaren vijftig van de vorige eeuw daterende gebouw is sinds 2010 het onderkomen van Piet Hein Eek en een aantal andere creatieve bedrijven en designstudio’s.


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

Een keur van activiteiten

De 10.000 vierkante meter biedt sindsdien onderdak aan een keur van activiteiten. Naast de werkplaats is er een showroom voor de collectie van de vormgever en een groot restaurant dat met streekproducten de heerlijkste dagverse gerechten serveert. Daarnaast is er expositieruimte en worden er evenementen gehouden van concerten tot theater en tentoonstellingen. Een trekpleister van jewelste.

Piet Hein Eek: ‘Toen ik voor het eerst door het pand liep kon je geen hand voor ogen zien. Het was er donker, de ramen waren dicht geschilderd met afbladderende verf, schijnbaar willekeurig waren er wanden geplaatst en systeemplafonds opgehangen. Maar de contouren van het pand daagden binnen enkele minuten; een grote werkplaats in het hart van het pand met daar omheen op de eerste verdieping een showroom. Het pand van onze dromen. Waar je ook bent, je hebt zicht op waar de producten bedacht, gemaakt, verkocht en gedistribueerd worden. Een van de meest kenmerkende eigenschappen van het bedrijf is de transparantie waarmee we opereren. Wat het donkerste pand van Eindhoven was is nu misschien wel het lichtste. In elk geval het voor ons het best passende onderkomen, letterlijk en figuurlijk.’

Piet Hein Eek aan het woord